Een raam is toch gewoon een raam?

Een raam is toch gewoon een raam?

“Kan je eens simpel uitleggen wat nu precies een raam is?” Dat werd mij een tijdje geleden gevraagd. Op dat moment dacht ik bij mezelf, een raam is toch gewoon een raam? Maar het woord “raam” blijkt niet voor iedereen dezelfde betekenis te hebben. Zo komt het regelmatig voor dat ik klanten aan de telefoon heb die een raam bestellen, maar alleen het glas willen hebben. Of een raam bestellen en het complete kozijn willen hebben. Een lastig ding blijkt het dus, zo’n raam…

 

De verwarring rondom ramen

Voor mij, als timmerfabrikant, is een raam - net als een deur - het bewegende deel in een kozijn. Het grappige is dat iedereen wel weet  wat een deur is. Daar kom ik weinig tot geen misverstanden over tegen. De verwarring ontstaat in het simpele feit dat men vaak het glas aanziet voor het raam, terwijl wij geen ‘ramen’ bestellen bij onze glasleverancier. Daar bestellen wij ‘glas’. Maar als we gaan schoonmaken hebben we het wel over ‘ramen zemen’. En als we dat uitbesteden, dan doen we dat bij een glazenwasser… Volg je het nog?

Ik kan me dus levendig voorstellen dat er verwarring over ontstaat!

 

De proef op de som

Na het schrijven van een blog laat ik het eerst altijd even aan mijn man lezen. Hij weet helemaal niets van kozijnen en is voor mij dus een goede graadmeter voor een duidelijk verhaal. Na het lezen van versie één van dit blog, kwam hij met de opmerking: “Dus een deur is eigenlijk ook een raam?” Ik aan het uitleggen dat je door een deur de woning betreedt en door een raam niet. “Ja”, zei hij “maar in wezen is een deur dus wel een raam”.

Ik probeerde het met een andere vergelijking. ”Je hebt jongens en meisjes, en zo heb je ook ramen en deuren.”  Ik deed mijn best om de vergelijking kracht bij te zetten door in ons huis een deur aan te wijzen en een raam. Onze dochter, vier jaar, zat in de kamer en hoorde de discussie al spelende aan. Na mijn betoog viel er even een stilte die zij opvulde met de opmerking: “Papa, je weet toch wel dat een deur geen raam is!”

 

Nou, hier dan mijn uitleg: wat is een raam?

Voor mijn gevoel is het wel duidelijk, maar om het goed uit te leggen valt nog niet mee. Ik ga een poging wagen. Een raam is het kader rondom het glas in een kozijn. Meestal is het een bewegend deel (draaien, kiepen, kleppen), maar het kan ook zijn dat zo’n kader vastgeschroefd is. Dat komt veelal voor in de wat luxere bouw. Men past dit toe om de ‘glaslijn’ naast de bewegende ramen door te laten lopen. In ons geval is een raam altijd een houten kader tussen kozijn en glas.

 

En wat is dan een raamkozijn?

Een raamkozijn is een kozijn met een raam erin. Over het algemeen gaat het dan om een bewegend deel.

 

Om nog even terug te komen op mijn dochter, ook zij wist niet precies wat ik met een raam bedoelde, want toen mijn man aan haar vroeg wat dan wel een raam was, wees ze een stuk glas aan..

Daar ging mijn mooie statement.

 

Misschien heb jij een andere uitleg voor een raam. Ik hoor hem graag!

Eline van Leeuwen - 17 mei 2017


Deel dit artikel

Houten kozijnen, ramen en deuren

Van Leeuwen kozijnen is gespecialiseerd in het produceren van houten kozijnen, ramen en deuren. Heeft u vragen, neem dan contact op of bel 0252 372570.


› Vraag een vrijblijvende offerte aan