Een verdieping overslaan?

Een verdieping overslaan?

Op 2 oktober ging de sectie kozijnen van de NBvT naar de Tweede Kamer. Met 60 timmerfabrikanten kregen we een kijkje achter de schermen en gingen we in discussie met een paar CDA-Kamerleden. Ook werd het manifest “Hout. Natuurlijk van Nu.” aangeboden aan Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. Dit alles in het kader van een grote campagne om hout en houtproducten onder de aandacht te brengen.

Op tv zie je vaak het gebouw van de Tweede Kamer. Best leuk als je daar dan zelf naar binnen loopt. Ik kijk om me heen of er toevallig een bekende politicus passeert. Het zijn ook gewoon mensen, maar toch apart als je ze een keer “in het echt” tegen het lijf loopt. De rondleiding krijgen we van een enthousiaste gids die veel grappige en interessante anekdotes kent. We maken een stukje debat mee in de plenaire zaal, gaan langs in de oude “Tweede Kamer”, bezoeken de handelingenkamer en zien Ron Fresen staan. Heel indrukwekkend allemaal.

Wat mij opvalt is de grote roltrap in de hal van het gebouw. Die ken ik ook van de tv. Wat ik me niet had gerealiseerd, maar wat wordt uitgelegd door de gids, is dat deze roltrap een verdieping overslaat. Je komt met deze roltrap direct uit op de tweede verdieping. De eerste verdieping is namelijk niet bedoeld voor de vele bezoekers die dagelijks in het gebouw rondlopen.

We nemen in een zaal plaats en gaan in gesprek met Maxime Verhagen en drie CDA-Kamerleden over duurzaamheid en circulariteit binnen de bouw. Wij, als houtbranche, zijn er van overtuigd dat we een grondstof toepassen die naadloos aansluit bij deze begrippen en bij de huidige tijdsgeest waarin men zich steeds bewuster wordt van de impact van de mens op het milieu. Maxime Verhagen vertelt dat in nog geen 27% van de aanbestedingen naar duurzame producten wordt gevraagd. Dat vind ik een bijzonder laag getal…. Dan komt voor mij de klapper: Er schijnt geen officiële definitie te zijn voor duurzaamheid en circulariteit. Waarom niet? Je hoeft het internet maar open te klikken, de tv aan te zetten of de krant open te slaan en de termen duurzaamheid en circulariteit vliegen je om de oren. Kennelijk kunnen we een eigen interpretatie aan deze begrippen toekennen. 

Ons wordt verteld dat er een commissie in het leven is geroepen om deze begrippen in te kleuren. Ik hoop dat ze voortvarend te werk gaan en snel met heldere definities komen. Het kan in mijn optiek niet anders dan dat hout als bouwmateriaal daar positief uit komt. Hout is immers duurzaam (wij gebruiken voornamelijk FSC-hout) en circulair (de grondstof raakt nooit op en legt bovendien CO2 vast). Of sla ik nu een verdieping over? Net als de roltrap in de hal van het Tweede Kamer-gebouw.

 

Eline van Leeuwen - 7 oktober 2019


Deel dit artikel

Houten kozijnen, ramen en deuren

Van Leeuwen kozijnen is gespecialiseerd in het produceren van houten kozijnen, ramen en deuren. Heeft u vragen, neem dan contact op of bel 0252 372570.


› Vraag een vrijblijvende offerte aan