Ons stijlenhuis

Ons stijlenhuis

Ik mag graag kijken naar “De grote verbouwing”. Dit tv-programma staat in het teken van mensen die een groot bouwproject aangaan om hun huis in een geheel nieuwe stijl te bouwen of verbouwen. De kijker wordt meegenomen in alle “ups en downs” van de verbouwing, maar ook in alle keuzes die gemaakt worden. Van de keuze voor een bepaalde bouwmethode tot de keuze voor het aanrechtblad en alles wat daar tussenin zit. Kozijnen zijn hierin altijd een punt van aandacht. Er wordt nagedacht over lichtinval, materiaalkeuze en detaillering. Kozijnen bepalen voor een groot gedeelte de stijl van de woning en zijn daarom erg belangrijk. Het is goed dat mensen nadenken en afwegingen maken voordat ze hun kozijnen gaan inkopen. Met enige regelmaat krijgen wij de vraag of men mag komen kijken hoe bepaalde onderdelen eruit zien. Hoe breed het kozijnhout nu daadwerkelijk is, hoe een deurstel eruit ziet of hoe een draaikiepraam werkt. Tot nu toe waren we binnen ons bedrijf afhankelijk van wat er op dat moment in de productie zat, maar daar hebben we wat op gevonden.

Met houten kozijnen zijn er veel mogelijkheden. Misschien zou je dat op het eerste gezicht niet denken, maar er kunnen, onder andere, keuzes gemaakt worden op het gebied van:

  • Detailleringen (sierlijke randjes of juist strak);
  • Vakvullingen (een deur, een raam of alleen glas);
  • Kleuren;
  • Houtsoorten (Duurzaamheidsklasse I, of II).

Wij hebben een poging gedaan deze mogelijkheden te omvatten in een stijlenhuis. Een “echt” huis, waar zoveel mogelijk verschillende stijlen en materialen te zien zijn. En, al zeg ik het zelf, dat is aardig gelukt. We hebben meerdere praktijksituaties nagebootst: kozijnen in een gevel met diverse vakvullingen. Zo zijn er onder andere een deurstel, een schuifpui en een draaikiepraam te bekijken en te bedienen.

Voor wat betreft de afwerking van draaiende delen (ramen en deuren) zijn er diverse mogelijkheden. Zo passen wij veel de “stopverflook” toe. Dit geeft de kozijnen een authentieke uitstraling en wordt veel in monumentale panden toegepast. Het voldoet aan alle eisen van nu en de beglazing is van binnenuit. Ook het duivenjagerprofiel, wat nog stamt uit de 18e eeuw, wordt door ons nog met enige regelmaat toegepast.  Deze verschillende details zijn te bezichtigen in het stijlenhuis in combinatie met de diverse houtsoorten die wij verwerken, zoals Accoya en mahonie.

Supertrots ben ik op het eindresultaat, want hiervan had ik alleen maar kunnen dromen. Hier kunnen mensen weloverwogen de keuzes maken voor hun houten kozijnen die wij gaan produceren. Welke stijl vind jij het mooist? Kom het bekijken op de open dag van Industrieterrein Gravendam op 18 mei.

Het stijlenhuis is normaalgesproken alleen toegankelijk op afspraak. 

 

Eline van Leeuwen - 16 mei 2019


Deel dit artikel

Houten kozijnen, ramen en deuren

Van Leeuwen kozijnen is gespecialiseerd in het produceren van houten kozijnen, ramen en deuren. Heeft u vragen, neem dan contact op of bel 0252 372570.


› Vraag een vrijblijvende offerte aan