Aandacht geven maakt dingen mooi

Aandacht geven maakt dingen mooi

Als het gaat over houten kozijnen, hoor je ook vaak dat “het onderhoud” nogal een issue is. Gekscherend zeggen wij dan wel eens dat je houten kozijnen tenminste kunt onderhouden. Voor andere materialen is dat anders. Maar toch rust er een heel negatieve klank op “het onderhoud”. Het zou een belangrijke reden zijn om niet voor hout te kiezen. Zonde, want na een schilderbeurt zijn je kozijnen weer zo goed als nieuw. Misschien moeten we het anders noemen. We gaan de kozijnen niet meer onderhouden, maar we gaan ze aandacht geven.

Er zijn veel zaken in en om ons huis die aandacht krijgen. Bijvoorbeeld een tuin heeft aandacht nodig. Het is niet zo dat we de tuin, de tuin laten en er niets meer aan doen. Nee, we geven de planten water als het een tijd niet geregend heeft, we halen het onkruid weg, maaien het gras, snoeien de bomen, en ga zo maar door. Of een auto. Die breng je ieder jaar naar de garage voor een onderhoudsbeurt. De badkamer die weer glimt en blinkt na een goede poetsbeurt. En de keuken. Na het koken een doekje met wat schoonmaakmiddel over het RVS-fornuis en het lacht je weer toe. Daar worden we gelukkig van, ik wel tenminste. Maar als het dan over het schilderen van kozijnen gaat, wordt het kennelijk een andere kwestie.

Over het schilderen van de kozijnen hoor ik veel misverstanden. Dat zou om de 3-4 jaar moeten, terwijl dat bij dekkende systemen helemaal niet het geval is. De huidige systemen geven, af fabriek, (bijna) standaard “12 jaar niet schilderen” af. En dan kan je dus na 12 jaar een nieuwe kleur uitkiezen. Je huis krijgt een heel frisse uitstraling. Alleen door een nieuw verfje. En natuurlijk is dat wel wat werk. Maar is dat het niet waard dan?

Natuurlijk begrijp ik wel waar de negatieve klank van het onderhoud van houten kozijnen vandaan komt. De marketingmachine van de concurrerende materialen draait immers op volle toeren, waar de houtbranche op dat gebied te stil is geweest. Maar wij gebruiken nu eenmaal de mooiste grondstof. De meest duurzame grondstof. De CO2-vriendelijkste grondstof. Het materiaal waarmee het meest mogelijk is. En dat verdient toch gewoon de aandacht. Geen onderhoud, maar aandacht. Want als je iets aandacht geeft, wordt het mooi! 

 

Eline van Leeuwen - 5 maart 2019


Deel dit artikel

Houten kozijnen, ramen en deuren

Van Leeuwen kozijnen is gespecialiseerd in het produceren van houten kozijnen, ramen en deuren. Heeft u vragen, neem dan contact op of bel 0252 372570.


› Vraag een vrijblijvende offerte aan