Het lijkt “de Tour” wel

Het lijkt “de Tour” wel

Veel mensen maken eind december met de komst van het nieuwe jaar goede voornemens. Vaak zijn dit ieder jaar dezelfde plannen: minder eten, meer bewegen, je kent het wel. Wij maken die voornemens als bedrijf ook, maar dan op een ander moment. Namelijk richting de zomervakantie, want elk jaar is in die laatste paar weken voor de bouwvak weer één grote stress situatie. En het voornemen is altijd: dat gaan we dit jaar anders doen!

Het begint meestal ergens in juni. Ineens krijg je de vraag: “Kan je dat nog leveren voor de bouwvak?” En dan denk je: bouwvak? Is het alweer zover dan? In gedachten is het jaar niet zo lang geleden van start gegaan. Maar dan kijk je op de kalender en waarachtig… Nog 7 weken tot aan de zomervakantie. Wij hanteren normaalgesproken levertijden van 3-4 weken, dus met 7 weken is er nog tijd genoeg. Maar de vraag komt iedere dag terug. En er komt een moment dat je klanten teleur moet gaan stellen. Maar dat moment wil je zo laat mogelijk laten komen, want “het is toch een goede klant” en “de omzet is ook mooi meegenomen”.

En dan is het begin juli en start de Tour de France. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n volger van de wielersport, maar ‘de Tour’ mag ik graag kijken of luisteren. Als ‘de Tour’ start is de drukte bij ons in de zaak al vaak richting het kookpunt aan het stijgen. Iedereen doet zijn of haar uiterste best om alles nog op tijd de deur uit te krijgen. ’s Avonds op tv zie ik renners aan de interviewer vertellen:

 1. dat het een “nerveuze etappe” was;
 2. dat ze wel of geen goede benen hadden;
 3. dat ze op karakter fietsen;
 4. dat ze blij zijn dat ze bonificatieseconden of –punten hebben gepakt;
 5. dat Parijs nog ver is;
 6. en dat ze de man met de hamer zijn tegengekomen.

En dan denk ik bij mezelf: het lijkt wel alsof wij, in onze timmerfabriek, vlak voor de bouwvak ook ‘een Tour’ doen:

 1. Bij ons is het ook iedere dag nerveus. Halen we de levertijd of niet. Als alles en iedereen het blijft doen, dan wel, maar ja, er zijn altijd onvoorzienigheden.
 2. Een machine kan even niet in vorm zijn.
 3. Medewerkers maken wat extra uren om het werk af te krijgen.
 4. Als het in die korte tijd lukt om te leveren wat er gevraagd wordt, geeft dat echt een goed gevoel.
 5. De vakantie lijkt nog ver, maar voor je het weet is het zover.
 6. En het is bij ons in de fabriek moeilijk om niet een man met een hamer tegen te komen…

Het goede voornemen om het dit jaar rond de bouwvak anders te doen belandt, net als bijna alle goede voornemens, al snel in de prullenbak. Ik denk dat het bij veel andere bedrijven ook zo gaat. Maar na deze jaarlijkse ‘Tour’ weet je één ding zeker: ik ben echt toe aan vakantie en ik heb hem zeker weten verdiend! Nu maar hopen dat ik niet in een chasse patate terecht kom.

 

Eline van Leeuwen - 7 juli 2019


Deel dit artikel

Houten kozijnen, ramen en deuren

Van Leeuwen kozijnen is gespecialiseerd in het produceren van houten kozijnen, ramen en deuren. Heeft u vragen, neem dan contact op of bel 0252 372570.


› Vraag een vrijblijvende offerte aan