"Hout is toch veel mooier!"

Vanaf mijn werkplek heb ik een mooi uitzicht naar buiten. We zitten weliswaar op een industrieterrein, maar ik heb zicht op een sloot met een stukje groen ernaast. In dat groen staat een boom.

 

Het is één van de eerste mooie lentedagen van 2017. De lucht is stralend blauw en ik pak even een moment van rust tussen de drukte van de dag door. Ik staar wat naar buiten en denk na over wat ik de afgelopen dagen allemaal heb gedaan. Ik was onder andere aanwezig bij een overleg tussen onze branchevereniging, NBvT, en Bouwend Nederland. Het ging over de bouw en hoe houten kozijnen daar mooi in passen met oog op het steeds duurzamer wordende beleid. “Hout is toch veel mooier!” zei Maxime Verhagen (voorzitter van Bouwend Nederland), “Ik heb zelf ook houten kozijnen”. Logisch natuurlijk!

 

In mijn ‘overdenking’ krijg ik weer een glimlach op mijn gezicht van die uitspraak. Ik kijk ook eens goed naar onze kozijnen. Mooie houten kozijnen, transparant afgelakt, zodat de houtstructuur nog goed zichtbaar is.  Het geeft een warme, rustige uitstraling aan ons kantoor. Door het glas kijk ik naar de boom die in mijn uitzicht staat. Dat is toch prachtig, ik kijk uit op onze grondstof! Ieder jaar zie ik weer hoe de boom een stukje groeit, groene blaadjes maakt, in de herfst de mooiste kleuren krijgt (rood, geel en oranje), om vervolgens kaal de winter te doorstaan en dan weer opnieuw te beginnen. Wat een bijzondere grondstof!

 

Naast dat het er als boom schitterend uitziet, is hout als product ook prettig om mee te werken.

  • Hout is makkelijk te bewerken, zodat de kozijnen in iedere woningstijl passen;
  • Hout is recyclebaar en biologisch afbreekbaar;
  • Hout is duurzaam; het oudste nog in gebruik zijnde kozijn stamt uit 1473.

 

Als ik door onze fabriek loop, zie ik het kozijn in alle ‘fases’ voorbijkomen. In de machinale kom ik pakken hout tegen en onderdelen die al klaarliggen om in elkaar gezet te worden. Daar is het hout nog in zijn ‘volledige hoedanigheid’ zichtbaar. In de voormontage loop ik langs de afdeling waar alles in elkaar gezet wordt. Kozijnen, ramen en deuren worden herkenbaar als zodanig. En op de afmontage, als de kozijnen door de spuiterij zijn geweest, zie ik diverse kleuren en formaten: van donkergrijs tot transparant en van klassieke tot moderne detaillering. De diversiteit in vorm en kleur is enorm. En ik denk bij mezelf. Hout is inderdaad gewoon mooier! 

Eline van Leeuwen - 29 maart 2017


Deel dit artikel

Houten kozijnen, ramen en deuren

Van Leeuwen kozijnen is gespecialiseerd in het produceren van houten kozijnen, ramen en deuren. Heeft u vragen, neem dan contact op of bel 0252 372570.


› Vraag een vrijblijvende offerte aan