Waarom niet?

Waarom niet?

“Goh, een vrouw in de timmerindustrie, dat zie je niet vaak”, is een opmerking die ik regelmatig te horen krijg. Ik zeg dan meestal: “Ach, ik ben er praktisch geboren en weet niet beter.” Dat is natuurlijk grappig bedoeld, maar als je er wat meer over nadenkt is zo’n opmerking wel vreemd. Want waarom zou een vrouw niet werkzaam kunnen zijn in de timmerindustrie? Waarom niet?

Als ik om me heen kijk, in de branche, zie ik redelijk weinig dames voorbij komen. Ik vind dat jammer. Misschien is het mijn beleving, maar als ik bij bouwbedrijven kom, heb ik altijd het idee dat ik me extra moet bewijzen. Waarom is dat? Waarom zou een vrouw niet iets kunnen weten van kozijnen? Waarom niet?

Bij onze eigen klanten en leveranciers gaat het nu goed, maar dat was in het begin ook wel anders. Zo kwam eens een leverancier voor het eerst bij ons. Hij wist niet dat hij met mij een afspraak had. Ik zat beneden in mijn kantoor en hij stond in de deuropening, stelde zich voor, en vroeg “of de heren boven zaten”. Ik vond dat wel een leuke opmerking, want op de eerste verdieping zaten inderdaad mijn vader en een (mannelijke) werkvoorbereider. “Ja hoor, de heren zitten boven” zei ik tegen hem. Dus hij de trap op, waar hij vervolgens van mijn vader hoorde dat hij met mij een afspraak had. Met een knalrood hoofd kwam hij bij mij terug. “Ik heb blijkbaar een afspraak met jou…” “Dat wist ik wel” zei ik tegen hem, “maar dit was zo veel grappiger.”

Mijn ervaring is dat dames vaak anders benaderd worden dan heren. Het verschil is voor mij heel goed merkbaar, omdat ik samen met mijn broer op kantoor zit. Soms vind ik dat jammer, bijvoorbeeld als men kennelijk vindt dat jij niet op die plek thuis hoort. Soms is het wel begrijpelijk, want vrouwen zitten toch anders in elkaar dan mannen, dus zou een andere benadering passen. Ik merk de verschillen in aanpak bijvoorbeeld met stageplaatsen. Jongens bellen even op met de mededeling dat ze stage moeten lopen en of dat dan bij ons kan. Maar laatst ontving ik een uitgebreide brief met motivatie en een cv bijgevoegd van een meisje. Ze doet de opleiding tot werkvoorbereider timmerindustrie en wilde haar eerste stage bij ons lopen. Ik vond het al enorm stoer dat de dame in kwestie voor deze opleiding had gekozen, zonder dat ze bekend was met de industrie. Bij ons was ze van harte welkom. Maar ze wilde graag een kantoorstage. In mijn beleving kun je alleen goed leren werk-voorbereiden als je ook weet hoe het er in de productie aan toe gaat. Dus heb ik haar een productie-stage voorgesteld. Gelukkig was ze daar ook wel voor in. Ze begon in de machinale en heeft inmiddels alle afdelingen gezien. En het mooie is: ze is nog steeds enorm enthousiast. (Het gaat zelfs zo goed dat ze de besturing van het bewerkingscentrum op zich nam toen de vaste werknemer griep had. (zie foto))

Ik hoop echt dat er meer dames zijn die de stap zouden willen wagen naar dit prachtige vak. Je werkt mee aan mooie bouwwerken, met de nieuwste technieken en mijns inziens met de mooiste grondstof die er is: hout! Tegen de meisjes die twijfelen of het wel iets voor hen is, zou ik willen zeggen: “waarom niet?”

 

Eline van Leeuwen - 26 maart 2018


Deel dit artikel

Houten kozijnen, ramen en deuren

Van Leeuwen kozijnen is gespecialiseerd in het produceren van houten kozijnen, ramen en deuren. Heeft u vragen, neem dan contact op of bel 0252 372570.


› Vraag een vrijblijvende offerte aan