Kozijnen van Accoya ®: waarom?

Kozijnen van Accoya ®: waarom?

Met enige regelmaat krijg ik mensen aan de telefoon die vragen of wij, als timmerfabriek, ook Accoya verwerken. Meestal zijn dat mensen die zich hebben verdiept in het product en het graag willen hebben. Maar het zijn ook aannemers of architecten die er niet al te bekend mee zijn, maar er zijdelings iets over hebben gehoord en er graag meer van willen weten. In dit blog hoop ik alvast wat vragen te kunnen beantwoorden.

 

Wat is Accoya?

Eerst is het, denk ik, handig om uit te leggen wat Accoya precies is. Op de website van de producent van Accoya staat het volgende:

“Accoya® is het meest toonaangevende hightech geacetyleerd hout ter wereld. Accoya geïmpregneerd, gemodificeerd hout wordt gemaakt van bomen uit duurzaam beheerde bossen, maar doet qua duurzaamheid, dimensiestabiliteit en schoonheid niets onder voor het allerbeste tropische hardhout. Bij de productie van Accoya hout wordt snelgroeiend naaldhout uit duurzaam beheerde bossen gebruikt. Door middel van een gifvrij proces, dat de natuurlijke schoonheid van het hout bewaart, wordt het hout gemodificeerd tot een nieuw, duurzaam, dimensiestabiel en mooi product dat ook nog eens uitermate milieuvriendelijk is.”

 

Wij verwerken tegenwoordig veel Accoya. Het biedt de eindgebruiker veel positieve eigenschappen. Door het verduurzamingsproces wordt de resistentie tegen schimmelaantasting en de dimensiestabiliteit van het hout sterk verbeterd. En daarin zit het grote voordeel voor de eindgebruiker!

 

De vermindering van het krimp- en zwelgedrag brengt een aantal zeer interessante voordelen met zich mee:

  • De deuren en ramen gaan moeiteloos open en dicht in alle jaargetijden. Dus geen klemmende ramen of deuren meer.
  • De verf hoeft niet “mee te bewegen” in de krimp en zwel en gaat daardoor langer mee. Dus lagere onderhoudskosten!

 

Accoya is ingedeeld in duurzaamheidsklasse 1 en is daarmee een enorme verbetering ten opzichte van de op dit moment gangbare houtsoorten voor kozijnen zoals bijvoorbeeld meranti of mahonie. Bovendien wordt Accoya bovengronds voor 50 jaar gegarandeerd door de leverancier en daarbij is het ook nog allemaal FSC® en PEFC® gecertificeerd.

 

Referentieprojecten

In 2007 hebben wij ons eerste project in Accoya geleverd. Dat waren twee dakkapelkozijnen voor iemand die heel graag de kozijnen van Accoya wilde hebben. Sindsdien zijn vele projecten gevolgd: van enkele losse ramen tot een project van meer dan 100 woningen en van kantoorpanden tot strandpaviljoens.  Deze twee strandpaviljoens zijn voor ons interessante projecten geweest: “Breakers Beach House” en “Het Strand”. Deze opdrachtgevers hebben bewust voor de eigenschappen van Accoya gekozen. Op het strand zijn de omstandigheden zeer extreem: zand, zout, wind, regen. Het zijn allemaal elementen die het een gebouw op het strand zeer lastig kunnen maken. Tot nu toe zien we dat het Accoya zich prima houdt in deze extreme omstandigheden.

Voor de uitbreiding van ons eigen kantoorpand hebben wij voor de kozijnen, ramen en gevelbekleding ook gekozen voor Accoya. De kozijnen hebben we transparant afgewerkt en bij de gevelbekleding zijn we voor een dekkende afwerking gegaan. Met het eindresultaat zijn we zeer tevreden; met name door de strakke afwerking van het hout.

 

Maar Accoya is ook toe te passen in woningen of welk wenselijk project dan ook. Het vermindert de onderhoudskosten van de kozijnen aanzienlijk. In aanschaf is het iets duurder dan een meranti of mahonie kozijn, maar vanwege de reducering van het onderhoud zijn deze kosten redelijk snel weer terug verdiend. Met name voor deuren is het een zeer interessante houtsoort, vanwege de reducering van het krimp- en zwelgedrag.

 

Mocht je meer willen weten over deze houtsoort, kun je altijd contact met ons opnemen. 

Eline van Leeuwen - 30 januari 2017


Deel dit artikel

Houten kozijnen, ramen en deuren

Van Leeuwen kozijnen is gespecialiseerd in het produceren van houten kozijnen, ramen en deuren. Heeft u vragen, neem dan contact op of bel 0252 372570.


› Vraag een vrijblijvende offerte aan