Koppen en kappen?!

Koppen en kappen?!

Het is een weekend in april. De bloemenvelden in de bollenstreek staan volop in bloei. De aanblik van zo’n uitgestrekt, bloeiend bollenveld heeft iets magisch. Toeristen komen van heinde en ver om dit tafereel te aanschouwen. Het brede palet aan soorten, geuren en kleuren maken de omgeving prachtig. Bijna sprookjesachtig. Ieder jaar weer.

Net als vele anderen in de regio had ik als tiener een bijbaantje in de bollen/bloemen. Op de trekker mee om te rooien, bollen pellen, wieden; het hoorde er allemaal bij. Wat ook ‘part of the job’ was, was het koppen van de bloemen. Daarbij braken we de bloem van de stengel af. Meestal liepen we achter de machine aan te ‘nakoppen’. Maar kleine bedden deden we volledig handmatig. Ik herinner me nog levendig hoe verontwaardigd toeristen daarover konden zijn. Zoiets moois kan je toch niet ‘om zeep helpen’? Zij konden ook niet weten dat het de telers om de bol te doen is en dat alle energie daar naartoe moet gaan. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat de bollen zich ‘vermenigvuldigen’, zodat ze het volgende jaar bij ons allen in de tuin kunnen staan.

Het is maandagochtend. Ik loop door de fabriek. De geur van hout vult de ruimte. Het ruikt heerlijk en vertrouwd. Ik zie de verschillende houtsoorten. Voor elke toepassing is wel een mooie soort te bedenken. Ik zie de diverse typen kozijnen: van kozijnen met ouderwetse details tot moderne uitvoeringen. Op de afmontage zie ik verschillende kleuren die uit de spuiterij komen. De diversiteit aan details en kleuren doet me denken aan de verscheidenheid op de bollenvelden.

Hout en bollen zijn natuurlijk compleet verschillende natuurproducten, hoewel de beleving van buitenstaanders enigszins overeenkomt. Waar op de bollenvelden onbegrip over koppen heerst, moet ik in mijn vakgebied het gebruik van hout vaak verdedigen. Als ik het heb over houten kozijnen hoor ik vaak “maar het is toch zonde om bomen om te zagen? Dat is toch helemaal niet duurzaam?” Het is echt jammer dat dit beeld bestaat. Bossen hebben nieuwe aanwas nodig. Bomen in duurzaam beheerde bossen worden nauwkeurig gereguleerd omgekapt en hier worden weer nieuwe voor geplant. Zo blijft het bos goed in evenwicht. Ook goed voor de CO2-opname, want het nieuwe groen neemt dit veel beter op dan de ‘oude rot’. En wat doen we dan met de omgezaagde boom? Precies: gebruiken als bouwmateriaal. Er zijn prachtige producten mee te maken. En daar ben ik trots op. Elke dag weer.

 

Eline van Leeuwen - 23 mei 2018


Deel dit artikel

Houten kozijnen, ramen en deuren

Van Leeuwen kozijnen is gespecialiseerd in het produceren van houten kozijnen, ramen en deuren. Heeft u vragen, neem dan contact op of bel 0252 372570.


› Vraag een vrijblijvende offerte aan