Is het echt herfst?

Is het echt herfst?

Als ik aan de herfst denk, denk ik aan guur weer, regen en wind, en aan de prachtig gekleurde bladeren die van de bomen vallen. Het wordt weer vroeger donker. We gaan naar binnen en maken het gezellig in onze huizen. De dikke jassen en dekbedden worden uit de kast gehaald en de winterkleding komt ook weer tevoorschijn. In mijn hoofd zit ik met een (dikke) trui aan de keukentafel een kopje thee te drinken. Met mijn koude handen om de warme beker. En na deze zomer ben ik daar ook echt aan toe. Weer naar binnen, mens-erger-je-nieten met de kinderen, langzaamaan gaan denken aan de kerst; kortom gezelligheid.

Dit jaar gaat het alleen even wat anders. Het is half oktober, de temperatuur ligt ruim boven de 20 graden, van gekleurde bladeren is nog geen sprake, de keukendeur staat wagenwijd open en kinderen spelen buiten: ‘met-zonder-jas’ (zoals ze dat zo mooi kunnen zeggen), in een shirt met korte mouwen.

Natuurlijk genieten we er van. Toch voelt het ergens dubbel. We worden al tijden gewaarschuwd door diverse instanties dat de aarde opwarmt en dat we maatregelen moeten nemen. Net als voor velen, klinkt dit voor mij als een ver van m’n bed show. Natuurlijk probeer ik op eigen wijze bij te dragen aan een beter milieu door afval te scheiden en rekening te houden met het gebruik van gas, water en licht in mijn eigen huis en bedrijf. Maar nu lijkt de urgentie toch wel aan te komen. Gelukkig kan ik ook beroepsmatig mijn steentje bijdragen.

Wij worden er wel eens op aangesproken dat houten kozijnen niet duurzaam zouden zijn. Er worden immers bomen gekapt voor onze grondstof. Inderdaad, er worden bomen gekapt voor de productie van onze kozijnen. Maar wat dan ook gelijk vermeld zou moeten worden, is dat er nieuwe bomen voor terug worden geplant. Nieuw groen neemt veel beter CO2 op dan het oude dat daarvoor op die plaats stond. Iets wat heel goed past in het huidige klimaat-denken!

Alhoewel iedereen nu nog lekker buiten is, hoop ik toch dat het weer snel om gaat slaan. De natuur snakt naar water. De aanvoer van (bouw)materialen komt nu zelfs in gevaar door de lage stand van diverse rivieren. Dus laat dat herfstweer maar komen. Ik denk dat iedereen inmiddels ook een beetje verlangt naar ‘binnen’. Ik wel in ieder geval. Mijn vader vatte het vanmorgen nog goed voor me samen: “ik wil gewoon een warme trui aan”.

 

Eline van Leeuwen - 17 oktober 2018


Deel dit artikel

Houten kozijnen, ramen en deuren

Van Leeuwen kozijnen is gespecialiseerd in het produceren van houten kozijnen, ramen en deuren. Heeft u vragen, neem dan contact op of bel 0252 372570.


› Vraag een vrijblijvende offerte aan